Rookkanaal voor pelletkachel

31/10/2019 - Advies

  Verwarmingsapparaten met houtpellets zijn steeds performanter. Om dit te garanderen zijn de       kwaliteitseigenschappen van zowel het apparaat, de brandstof als het rookkanaal met elkaar verbonden.

 

 

 

 

De context

Een houtpellet is een natuurlijke energiebron, afkomstig van producten verwant met zagerijen en de houtindustrie. Pellets helpen de CO2-uitstoot te beperken en het milieu te beschermen.

Door steeds innovatievere technieken en een verzorgde vormgeving kunnen verwarmingsapparaten met pellets perfect worden geïntegreerd in eengezinswoningen.

Om de prestaties van de apparaten en de veiligheid van de gebruikers te garanderen, moeten een aangepaste brandstof en rookkanaal worden gebruikt. Het rookkanaal moet luchtdicht zijn en bestand tegen schoorsteenbranden, terwijl ook het hoogste rendement van het apparaat wordt verzekerd.

De innovatie van Poujoulat: het PGI-systeem

Poujoulat heeft een rookafvoersysteem ontwikkeld dat speciaal is gericht op het optimaliseren van de prestaties van pelletkachels. De rook en verbrandingslucht (lucht nodig voor verbranding) worden vervoerd binnenin hetzelfde rookkanaal.Met deze functie kan het verbruik van kachels worden verminderd met 10 tot 15 % (als ze zijn uitgerust met het luchtaanvoerelement EDPA). Testen uitgevoerd in samenwerking met ADEME hebben deze prestaties bevestigd. Zo geniet u van een uitstekend comfort door besparingen te verwezenlijken (200 tot 400 kg houtpellets in functie van de regio's) en door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

 

Conclusies van de studie uitgevoerd door LNE, het Laboratorium CERIC en de firma TECHNOVA met de steun van ADEME om te trachten de invloed van het rookkanaal op de werking van een verwarmingsapparaat op hout te bepalen:

"De plaatsing van een concentrisch rookkanaal biedt een reëel voordeel voor pelletkachels: de verbrandingslucht die wordt vervoerd in het ringvormige gedeelte wordt verwarmd in contact met de wand die de rook vervoert en draagt ook bij aan de verbetering van de verbranding en een aanzienlijke rendementsverhoging van gemiddeld 10 punten. Bovendien kan deze oplossing zeer gemakkelijk worden geplaatst, vooral in bestaande woningen."

PGI-systeem: een oplossing voor elke configuratie

Het PGI-systeem is een gamma van roestvrijstalen dubbelwandige rookkanalen, speciaal ontwikkeld voor pelletkachels.

Het gamma is beschikbaar in meerdere diameters (130, 150, 200) en omvat een groot gamma van accessoires voor alle montagetypes in nieuwbouw en bij renovaties. Het PGI-systeem is beschikbaar in alle RAL-kleuren en kan een passend element worden in uw woninginrichting.

Het PGI-systeem is uitgerust met een isolerende schelp Coqisol voor de doorsteek van vloeren en muren, en het beantwoordt perfect aan de EPB-vereisten. 

Onder invloed van toekomstige thermische voorschriften evolueert de structuur van huizen in de richting van steeds luchtdichtere gebouwen. PGI biedt een enkel rookkanaal voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rook.

 

Oplossing 1 : Verticaal kanaal Oplossing 2: Kanaal met muurdoorvoer


Onder invloed van toekomstige thermische voorschriften evolueert de structuur van huizen in de richting van steeds luchtdichtere gebouwen. PGI biedt een enkel rookkanaal voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rook.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       


Een rookkanaal met eindpunt in de gevel is geschikt voor de plaatsing van een kachel in alle huizen waar geen verticaal rookkanaal kan worden geplaatst. Deze zeer innovatieve rookkanaalconfiguratie is vooral geschikt voor bestaande woningen en kan samen worden gebruikt met de meeste apparaten op de markt. De voorziening van verbrandingslucht met het luchtaanvoerelement EDPA is verplicht.

Oplossing 3: Een verticaal buitenkanaal Oplossing 4: Met een bestaand, traditioneel rookkanaal
Het is mogelijk om een rookkanaal aan de buitenkant van de woning te plaatsen en te genieten van de voordelen van het PGI-systeem door de gamma's Therminox en PGI te combineren Therminox is een roestvrijstalen dubbelwandige rookkanalen dat kan worden geplaatst aan de buitenkant van een gebouw. Door gebruik van de muurdoorsteekkit PGI kan het PGI-rookkanaal worden aangesloten op het rookkanaal Therminox. Zo wordt het apparaat aangesloten op PGI en profiteert het dus van de luchttoevoer van buitenaf door het rookkanaal.
Door PGI kan het traditionele gemetselde rookkanaal worden gebruikt voor de plaatsing van een pelletkachel. De aansluiting op het apparaat gebeurt met PGI en wordt verlengd in het bestaande rookkanaal met een rookkanaal met een flexibele of starre enkele wand. Poujoulat heeft een specifieke kit ontwikkeld om te genieten van alle voordelen van het PGI-systeem.
Oplossing 5: Met een bestaand metalen rookkanaal Oplossing 6: Met een schoorsteen
PGI is een systeem dat compatibel is met het volledige gamma van Poujoulat, waardoor het rookkanaal van Poujoulat kan worden gebruikt dat al aanwezig is in de woning. De aanpassingskit sluit het apparaat aan op PGI en maakt het mogelijk om het rookkanaal te gebruiken voor het beheer van de verbrandingslucht en de afvoer van rook. Deze oplossing is geschikt voor eengezinswoningen die zijn uitgerust met een schoorsteen in afwachting in de hanenbalken. Het PGI-systeem kan worden gebruikt vanaf het apparaat tot de schoorsteen door gebruik van de aanpassingskit ref. KST PGI.

Plaatsing van het PGI-systeem

Een veiligheidsafstand van 10 cm tussen de buitenwand van het rookkanaal en de brandbare materialen moet worden gerespecteerd, ongeacht de configuratie. Poujoulat biedt een systeem aan met isolerende schelp (Coqisol) en dichtheidsplaten voor een optimale luchtdichtheid en een hoog veiligheidsniveau.

De PGI-rookkanalen kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd en moeten geen 40 cm boven de nok uitsteken (behalve als de verbrandingslucht wordt opgenomen in de woning).

Configuraties met integratie van horizontale eindpunten zijn voorbehouden voor bestaande constructies. Het eindpunt wordt geplaatst aan de buitenkant op een maximumhoogte van 2 m in verhouding tot de grond.

Meer artikelen