De kanaalvoering van een bestaand rookkanaal

23/10/2019 - Advies

Actuele context

We dragen al meerdere jaren bij aan de grote terugkeer van brandhout, dat efficiëntie, plezier en ecologie verenigt. De invoering van nieuwe maatregelen ten gunste van de duurzame ontwikkeling en de toepassing van nieuwe voorschriften dragen sterk bij aan de modernisering van de huidige verwarmingssystemen. 
Parallel daarmee vormt de structurele toename van de kost van fossiele brandstoffen een motiverende factor voor investeringen.

Steeds performantere apparaten

Moderne apparaten bieden opmerkelijke prestaties en een steeds meer verzorgde esthetiek. Hun rendement is de voorbije 15 jaar immers op spectaculaire wijze toegenomen.

Kachels en inzethaarden: ze bekoren door hun duurzame kwaliteit, hun prestaties en hun modern design.

Pelletkachels: ze zorgen voor een automatische en programmeerbare werking voor de optimalisatie van comfort en voor energiebesparing.

Verwarmingsketels: ze zijn geschikt voor het realiseren van consequente besparingen (ongeveer 20 tot 30 % in verhouding tot een oudere ketel van 15 jaar) terwijl tegelijkertijd minder broeikasgassen worden uitgestoten.

Waarom een kanaalvoering?

Het rookkanaal is te oud, te groot, en u hebt geen enkele zekerheid over de dichtheid. De installatie ervan kan dus leiden tot risico's op brand, condensatie of slechte trek.

Voorafgaand aan elk renovatieproject van schoorstenen, kachels, verwarmingsketels, of het aankopen van een nieuw en performanter apparaat, moet u er zeker van zijn dat uw bestaand rookkanaal wel conform is aan de normen en vereisten van de nieuwe apparaten.
Als dit niet het geval is, dan is de kanaalvoering van het rookkanaal noodzakelijk

De vragen die u zich moet stellen:

1. Is het rookkanaal luchtdicht?
2. Wat is de temperatuurweerstand ervan?
3. Zijn de afmetingen van het bestaande rookkanaal aangepast aan mijn verwarmingsapparaat?
4. Voldoet de installatie aan de normen?
5. Als mijn rookkanaal al is gerenoveerd, worden de buizen dan over de volledige lengte aangebracht?

De regels die u moet respecteren:

Om de buizen aan te brengen is het nodig enkele verplichtingen te verifiëren en op te volgen met betrekking tot de geldende voorschriften:

1. Het rookkanaal moet van buizen worden voorzien over de volledige lengte
2. Voorzie een ventilatie tussen het kanaalvoering en het rookkanaal
3. Voordat de buizen worden geplaatst, is het noodzakelijk om de binnenkant van het rookkanaal schoon te maken (mechanische reiniging)
4. Het is belangrijk om de dichtheidsplaat en de beschermkap te gebruiken om te vermijden dat er water binnendringt in het rookkanaal
5. Een typeplaatje moet worden aangebracht onderaan het rookkanaal

  

De producten van Poujoulat: flexibele buizenTubaginox (starre buizen) en Tubovale (starre buizen voor rechte, rechthoekige rookkanalen)

Poujoulat biedt een compleet gamma van kanaalvoering voor alle traditionele rookkanalen, gebogen of recht. Het principe bestaat uit het inbrengen van een roestvrijstalen buis aan de binnenkant van een bestaand rookkanaal, om dit bruikbaar te maken voor de afvoer van de verbrandingsproducten.

Voordelen

- Geschikt voor meerdere brandstoffen
Het gamma kanaalvoering van Poujoulat gebruikt zeer performant roestvrij staal van zeer hoge kwaliteit, ongeacht de brandstof.

- Praktisch
De compatibiliteit met de andere systemen van Poujoulat biedt uiteenlopende, efficiënte oplossingen voor de renovatie van traditionele rookkanalen.

- Betrouwbaar
De kanaalvoering van Poujoulat zijn getest op 1.000 °C en bieden een volledige garantie van temperatuurweerstand.

- Duurzaam
De producten van Poujoulat worden gemaakt met streng gecontroleerde en geteste kwalitatieve materialen, en worden ontwikkeld om lang mee te gaan.

- Comfortabel
De kanaalvoering zijn rond, glad en aangepast aan de diameter. De trek van het rookkanaal wordt verbeterd en zorgt zo voor een optimalisatie van de werking en het rendement van het apparaat.

- Grote keuze aan diameters
De soepele en starre rookkanalen van Poujoulat zijn beschikbaar in talloze diameters, om te beantwoorden aan de specifieke eisen van elke bouwplaats.

- Garantie
Het gamma kanaalvoering worden gemaakt volgens een performant industrieel proces met ISO 9001-certificatie en maakt bovendien het voorwerp uit van een opvolging in het kader van het label 'Getest door CERIC'. Het gamma van Poujoulat is voorzien van de CE-markering en geniet van tien jaar garantie.

 

Meer artikelen